Update, Update, Update..

Setelah habis Trial PMR baru lah idea nak buat entry ni keluar.
Btw, dekat sekolah tadi sakit hati gila bila masok dean periksa je tengok meja dah lesap. Haih~
Sape punya kerja la tu.
Erm, takpe lah. Apa yang penting, kite dah MERDEKA! walaupun sekejap je.

Ok back to the topic. Tadi bersiar-siar sambil menikmati permandangan dekat google nak cari apa-apa sport yang best kat area JB ni. Kononnya nak cari untuk dijadikan hobi then terjumpa lah dengan skyrunner ni.

Skyrunner? Apa itu skyrunner?
Mungkin ramai yang dah tahu pasal Skyrunner ni kan. Bagi yang tak tahu tu meh tengok pic ni.



Fakta tentang Skyrunner.

“Skyrunner” secara asasnya merupakan satu spring yang dikawal melalui tekanan dan hasilnya adalah satu pergerakan menegak di atas tanah. Dengan pertambahan beban, pengecutan spring dan pembalikan pergerakan tekanan semasa spring ditekan akan dicapai. Ini akan membantu tekanan natural pada hujung tapak kaki untuk bertambah dan membolehkan pelari untuk mencapai tahap lompatan yang optimum. Dengan kata yang lebih mudah, anda benar-benar boleh terbang!!

Mengapa perlu Skyrunner?

1. Satu pengalaman hebat yang belum pernah dialami dalam mana-mana sukan yang lain di dunia....... Anda mampu menguasainya dalam masa 5-15 minit sahaja.

2. Membentuk satu permainan riadah kekeluargaan dan rakan-rakan yang menyeronokan dan menyerlahkan bakat baru sukan masa kini untuk generasi muda.

3. Melatih minda dan badan kanak-kanak yang pasif seperti si ulat buku dan hantu permainan video.

4. Amat berkesan untuk menurunkankan berat badan. 1/2 jam sehari bermain Skyrunner dalam masa sebulan mampu menurunkan berat badan anda sehingga 7 kg.

5. Meningkatkan HDL-C (High Density Lipoprotein Cholesterol) dan mengurangkan THR (Total Cholesterol & High Density Lipoprotein Cholesterol Rate).

6. Menguat dan membina otot-otot betis, peha, perut, dada, bahu dan lengan. Bentuk tubuh badan anda akan kelihatan amat menarik dan mantap tanpa masalah seperti buncit atau boroi.

7. Menghasilkan renggangan yang efektif pada bahagian sambungan sendi bukulali, lutut, peha, pinggang, bahu dan lengan.

8. Amalan bermain skyrunner selama 15 minit sehari akan menghasilkan tahap kecergasan yang menakjubkan kepada keseluruhan anggota tubuh badan anda.


Kesan penggunaan "Skyrunner"...

1. Menghilangkan stress...............Aktiviti sukan yang menghilangkan stress tetapi tidak boleh bersenam berlebihan kerana itu boleh mendatangkan stress. Tenangkan minda dan hiruplah udara segar bersama “Skyrunner”. Kelak anda akan berasa segar.

2. Menjimatkan masa.........Kebiasaannya, untuk melawan stress anda perlu meluangkan masa yang lama. Tetapi dengan “Skyrunner” anda hanya perlukan 5 minit untuk mengurangkan stress.

3. Meningkatkan endorphin...........Dengan senaman harian biasa, endorphin anda akan dibebaskan dalam masa 30 minit. Tetapi dengan “Skyrunner”, anda hanya perlukan 3 minit sahaja. Keyakinan diri anda akan meningkat dengan mendadak dan sekaligus melatih fizikal dan mental anda untuk kekal sihat.
4. Berkesan untuk mengatasi masalah berat badan (obesiti)


suber : google