Ramai perempuan pasti suka bila ada orang memberi mereka bunga ros. Betul tak?
I know sebab kita pun perempuan jugak. Perempuan memang sukakan bunga walaupun bukan semua perempuan tapi mejoriti.
Tak kesah la sekuntum atau sejambak, pasti akan rasa gembira juga, Yang penting ikhlas.
Tapi tahukah korang terdapat makna tersirat disebalik warna dan bilangan bunga ros itu?
Jom baca .... makna² disebalik ...

Makna Berdasarkan Warna Bunga Ros

Merah: Cinta yang tulus ikhlas, Keghairahan dan Keberanian
Hantarkan ros merah untuk menyampaikan pesan yang korang sangat cinta dan sayang akan seseorang; umpana berkata “Aku cinta pada mu”.

Pink: Menunjukkan kegembiraan dan kesyukuran, bunga yang memaparkan kegembiraan.Hantarkan bunga ros berwarna pink gelap untuk menunjukkan tanda penghargaan dan terima kasih; umpama mengucapkan “Terima Kasih”. Hantarkan bunga ros berwarna pink cerah untuk menunjukkan kekaguman dan simpati.

Kuning: Membawa maksud persahabatan,kegembiraan, kelegaan dan kebebasan. Juga memberi maksud permulaan untuk sesuatu yang baru Hantarkan bunga ros kuning untuk menceriakan hari seseorang; untuk mengucapkan tahniah pada rakan atau kekasih pada hari yang menggembirakan.

Putih: Menunjukkan kesucian, bunga ros pengakuan, the bridal rose; “You are heavenly”, “I am worthy of you” Biasanya digunakan sebagai gubahan bunga pengantin tradisional untuk menggambarkan kegembiraan cinta.Boleh juga digunakan untuk menyampaikan pesan: “You are heavenly, I miss you”.

Lavender: Cinta pandang pertama dan pesona
Hantarkan bunga ros berwarna lavender untuk menyampaikan mesej “cinta pandang pertama” pada seseorang yang istimewa. Korang juga boleh menghantarnya pada seseorang untuk membuat satu impresi yang istimewa.

Oren: Keghairahan dan keinginan yang tulus murni
Pilihan yang bagus untuk untuk mengharapkan perhubungan itu untuk pergi lebih jauh lagi. Ia juga sesuai untuk menggambarkan perkongsian perniagaan yang baru.

Hitam: Permulaan yang baru, Kelahiran semula, kematian
Kadang-kadang ada yang menganggap bunga ros merah gelap sebagai ros atau mawar hitam. Ia mungkin digambarkan sebagai selamat tinggal atau kematian, tetapi ia juga boleh memberi mesej positif seperti permulaan kepada sesuatu yang baru.

Biru: Mustahil dan tak dapat disempurnakan
Bunga ini hanya wujud secara fantasi sahaja dan bukannya secara semulajadi. Sesuai diberikan untuk menunjukkan hubungan itu adalah mustahil dan tidak dapat diteruskan.

Makna Berdasarkan Bilangan Bunga Ros

↬1 Rose ♥ Cinta pandang pertama, kau lah yang satu
↬2 Roses ♥ Saling menyayangi antara satu sama lain
↬3 Roses ♥ I love you
↬6 Roses ♥ Aku ingin menjadi milikmu
↬7 Roses ♥ Aku tergila-gilakan kamu
↬9 Roses ♥ Cinta yang abadi, hinga hujung nyawa
↬10 Roses ♥ Kamu adalah sempurna
↬11 Roses ♥ Kaulah benda yang paling berharga, yang paling disayangi di muka bumi ini
↬12 Roses ♥ Be my steady
↬13 Roses ♥ Peminat rahsia
↬15 Roses ♥ Saya minta maaf, tolong maafkan saya
↬20 Roses ♥ Percayalah, aku sangat jujur terhadap kamu
↬21 Roses ♥ Aku setia pada mu
↬24 Roses ♥ Tak boleh berhenti teringatkan awak, 24jam sehari
↬33 Roses ♥ menyatakan “Aku cinta padamu” dengan lebih mendalam lagi
↬36 Roses ♥ Aku akan ingati waktu-waktu indah kita bersama
↬40 Roses ♥ Cintaku padamu adalah tulen
↬50 Roses ♥ Cinta yang tiada sesalan
↬99 Roses ♥ Aku akan mencintaimu sepanjang hidupku
↬100 Roses ♥ Akan kekal bersama bahagia seabad lamanya, akan kekal setia hingga lanjut usia
↬101 Roses ♥ Kaulah satu-satunya cintaku
↬108 Roses ♥ Jom Kahwin!
↬365 Roses ♥ Tak boleh berhenti memikirkan kamu 365hari
↬999 Roses ♥ Cinta yang berkekalan sampai bila-bila

CR : AM