Tanda kamu mengalami tekanan

Tekanan boleh terjadi pada bila-bila saja dan berkaitan dengan banyak hal, seperti wang, pekerjaan, anak-anak atau mertua. Tapi pada keadaan tertentu tubuh juga perlu ketenangan dan bebas daripada tekanan.
Ini dia 11 tanda saatnya tubuh perlu ketenangan.

Saat tekanan datang atau berada dalam situasi tertekan, maka seseorang mempunyai pilihan untuk melawan rasa tekanan tersebut atau justeru melarikan diri. Pada masa yang sama hormon stres akan mengalir melalui sistem tubuh, jika tidak segera diatasi hormon stres ini boleh menyebabkan kerosakan fizikal dan mental.

Dipetik dari Health24, Khamis (30/9/2010) ada 12 isyarat yang dikeluarkan sebagai tanda bahawa tubuh memerlukan ketenangan, iaitu:


1. Sakit Kepala.
Saat panik, seseorang tidak boleh berfikir dengan jernih. Lonjakan adrenalin akan menyebabkan sebahagian aliran darah dialihkan dari otak dan dihantar ke otot. Hal ini akan menimbulkan rasa sakit kepala ringan.

2. Bernafas Lebih Cepat.
Otot-otot tubuh memerlukan peningkatan kadar oksigen agar boleh berfungsi dengan baik apabila panik. Satu-satunya cara untuk mendapatkan banyak oksigen adalah dengan mempercepatkan proses bernafas.

3. Tidak Boleh Tidur.
Ketika panik, akan muncul banyak fikiran dan perasaan cemas sehingga membuat seseorang tetap terjaga. Sebuah proses kimia yang kompleks akan mencetuskan seseorang tertidur setiap malam, tapi proses ini akan terbantut jika adanya hormon kortisol yang tinggi. Padahal seharusnya hormon ini berada di peringkat terendah saat malam hari.

4. Tubuh Merasa Gatal Dan Muncul Eksim.
Kelebihan hormon kortisol saat panik akan merangsang pelepasan histamin di dalam tubuh. Keadaan ini akan menyebabkan timbulnya gatal-gatal di kulit atau eksim yang tiba-tiba muncul kembali.

5. Tubuh Berpeluh.
Ketika panik, maka denyutan jantung dan tekanan darah akan meningkat. Hal ini menyebabkan seseorang berpeluh lebih banyak untuk menjaga suhu tubuh tetap stabil.

6. Penglihatan Menjadi Kabur.
Ada banyak penyebab penglihatan seseorang menjadi kabur. Tapi ketika terjadi serangan panik, akan membuat tekanan darah tinggi yang mencetuskan sakit kepala dan menyebabkan penglihatan kabur.

7. Menjadi Lebih Kerap Ketandas.
Beberapa orang yang mudah merasa cemas atau panik akan membuat tubuh kehilangan vitamin B6 dan menyebabkan seseorang menjadi sering buang air kecil.

8. Berat Badan Naik Atau Turun.
Saat panik menyerang beberapa orang ada yang cuba mengatasinya dengan cara makan yang tidak sihat atau justeru tidak memiliki nafsu makan. Keadaan ini membuat berat badan seseorang menjadi bertambah atau justeru menurun.

9. Mudah Terkena Ulser.
Salah satu penyebab ulser mulut adalah kekurangan vitamin B12, dan penyebabnya adalah datang dari adanya voltan atau panik secara terus menerus.

10. Mengambil Banyak Alkohol.
Beberapa orang ada yang mengatasi rasa paniknya dengan mengambil alkohol, tapi jika konsumsinya berlebihan akan membuat tubuh menjadi stres dan memburukkan keadaannya.

11. Sering Terkena Jangkitan.
Ketika tubuh sering mengalami panik, maka secara tidak langsung tubuh selalu berada dalam keadaan siap sedia. Hal ini tentu sahaja akan menjejaskan sistem kekebalannya, sehingga lebih mudah terkenajangkitan.

Jika mengalami keadaan tersebut, berilah tubuh masa untuk berehat atau tenang.
Misalnya dengan cara mempelajari menghirup aromaterapi yang menenangkan, bernafas dalam-dalam atau meminum air kosong. Yang lebih penting dekatkan diri kita dengan tuhan. Agar diberi ketenangan.